השגריר טום פיליפס מבקר במתקן הטראומה בשדרות על סף קריסה פיננסית

לאור הקריסה הפיננסית שעל סיפה נמצאים מתקני הטראומה של שדרות, מרכז תקשורת חברתית שדרותהזמין את השגריר הבריטי טום פיליפס לביקור עם פסיכולוגים משדרות ביום חמישי ה- 4 ליוני כדי לקבל סקירה מעמיקה של המשבר.

השגריר ביקר תחילה במרכז התקשורת החברתית שדרות כדי ללמוד עוד על ‘העיתונות האזרחית’ של הארגון והפעילויות החברתיות לטובת הקהילה בשדרות. בהמשך לביקור במרכז התקשורת, השגריר פיליפס נפגש עם ראשי מרכז הטראומה של שדרות ומרכז הטיפול בהלם בהם הוא למד על התפקיד החיוני שמתקני הטראומה ממלאים בשיקום התושבים בקהילה פגועת הטילים.

למרות שהעולם מכוון לנאומו האדיר של ברק אובמה האמריקאי בקהיר, השגריר פיליפס שמע את הנאומים הנלהבים של מנהלת מרכז הטראומה של שדרות דליה יוסף ושל ראש מרכז הדחק דר’ אדריאנה כץ.

מנהלי מתקני הטראומה דווחו שהיעדר מימון יאלץ את סגירת שני מרכזי הטראומה עד דצמבר 2009.

דר’ כץ הסבירה שמרכז הדחק נפתח לפני שלוש שנים כדי לספק טיפול מיידי לקרבנות של שדרות שחווים הלם לאחר התקפת קסאמים. בתום מרכז הדחק, השגריר ראה חדר קטן שבו הפציינטים מטופלים, ושחייב לדחוס כחמישים מטופלים בבת אחת.

כאשר שמע על התקפת הטילים האחרונה שפגעה בשכונת מגורים בשדרות והכניסה שמונה אנשים להלם, השגריר שאל כיצד קרבנות הפרעת לחץ פוסט-טראומטי (PTSD) יכולים לקבל טיפול בסביבה שאין בה סוף להתקפות טילים.

“זוהי בעיה גדולה ושאלה שעדיין צריך לענות עליה,” ענתה דר’ כץ. “לאחר התקפת הטילים האחרונה במאי, יש יותר מ- 60 בקשות לטיפול במרכז בריאות הנפש של שדרות.” דר’ כץ, שמנהלת גם את מרכז בריאות הנפש של שדרות, אמרה שמתוך 6000 תיקי מטופלים, יותר ממחצית הם מקרים שכרוכים בפוסט-טראומה.

“סגירת מרכז הדחק, משמעותו שקורבנות ההלם של שדרות יזדקקו להעברה במרחק של 20 דקות לבי”ח ברזילי באשקלון, מה שהיה הנוהל לפני שהמרכז בשדרות נפתח לפני שלוש שנים,” הוסיפה דר’ כץ.

במרכז הטראומה של שדרות, השגריר פיליפס נפגש עם המנהלת דליה יוסף, שהסבירה שמרכז הטראומה המוכר גם כ’מרכז חוסן’ הוא המתקן היחיד בשדרות שמציע טיפול לילדים. “יש לנו 1000 תיקי מטופלים ומעל 80 אחוזים מהמקרים הם ילדים שסובלים מסימפטומים של הפרעת לחץ פוסט-טראומטי. שמונה שנים של ירי טילי קסאם הניבו דור של ‘ילדי קסאמים’ שאין להם מושג של חיים נורמליים” אמרה יוסף.

“אנו מנסים להציע לילדי שדרות ולהוריהם את הכלים הדרושים כדי להתמודד עם לחץ והלם.” “רק השבוע, הייתה לי אם בהתמוטטות, כאשר היא סיפרה לי שמקלט הפצצות החדש בביתה הושלם. למרות שרב ההורים בשדרות קיבלו חיזוק מהמקלטים החדשים, זו הייתה תזכורת לא נעימה של המציאות עבור אותה אם.”

יש ליוסף צוות של 18 פסיכולוגים ועובדים סוציאליים שהיא תיאלץ לפטר את כולם כאשר המימון למרכז ייגמר בסוף השנה. יוסף הסבירה ש- 50 אחוזים מהמימון מגיע מעמותות, כאשר משרדי הממשלה מספקים את החצי השני.

“עד לאחרונה, האחווה הבינלאומית של נוצרים ויהודים סיפקה 50 אחוזים מהמימון למרכזי הטראומה וההלם. כעת הארגון אינו יכול עוד לספק את המימון הזה,” אמרה יוסף.

מרכז תקשורת חברתית שדרות הפעיל לחץ על חברי כנסת להבטיח את המשך המימון למתקני הטראומה, יחד עם דר’ כץ ודליה יוסף. מתוך 6 מיליון ₪ הדרושים כדי להמשיך לקיים חמישה מרכזי טראומה בשדרות ובנגב המערבי, הכנסת סיפקה עד כה 1.5 מיליון ₪, שיאפשרו את קיום המרכזים עד דצמבר.

השגריר פיליפס, שניכר היה שנרגש מהביקור, הודיע ליוסף שהוא התרשם מהמסירות בה היא והפסיכולוגים האחרים בשדרות גילו כלפי הקהילה גם תחת התקפות טילים מסיביות. מאוחר יותר, השגריר נאם במכללת ספיר מחוץ לשדרות, שם הוא הודיע לסטודנטים:

“אני יודע שאני עומד כאן היום לפגוש אתכם הסטודנטים רק קילומטרים ספורים מרצועת עזה, רק קילומטרים ספורים מהמקום בו נחטף גלעד שליט לפני כמעט שלוש שנים. אלפי טילים ופגזים ירדו על שדרות וסביבתה משנת 2001, קטלו חיים תמימים וגרמו לאלפי ישראלים לחיות בפחד, אימה וחרדה יומיומיים.”

ביקור השגריר בשדרות הומרץ על ידי תכתובת מכתבים עם ענב סילברמן ממרכז התקשורת שדרות. סילברמן כתבה מכתב לשגרירי האחוד האירופי, בו הצביע על כך שלמרות שאומות האחוד האירופי הקצו בנדיבות מימון לפלסטינאים שסבלו מהקשיים ההומניטריים שגרמה המלחמה בעזה, אלה שחיים בצד הישראלי ונפגעו מהמלחמה לא קבלו מאום. סילברמן ציינה ששני צידי הגבול זכאים לסיוע הומניטרי.

שלוש שגרירויות, כולל ספרד, הולנד ובריטניה, נענו למכתב, כשהשגרירות הבריטית נקטה בביקור בשטח בשדרות. השגריר הבריטי פיליפס ציין בסוף הביקור שהוא יביא את משבר המימון של מתקני הטראומה בשדרות לידיעת הגורמים הלא-ממשלתיים הבינלאומיים שמרכזים את נושא הסיוע ההומניטרי.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here