מרכז המידע למודיעין ולטרור
המרכז למורשת המודיעין (מל”מ)

30 בדצמבר 2008

מבצע “עופרת יצוקה” – עדכון מס’ 3
דובר צה”ל, 29 בדצמבר
פינוי פצוע מפגיעה ישירה באתר בנייה באשקלון. כתוצאה מהפגיעה נהרג אדם אחד ונפצעו מספר בני אדם באורח קשה ובינוני (משרד החוץ, 29 בדצמבר. צילום: אדי ישראל)

ב- 29 בדצמבר העבירה ישראל מעל ל- 60 משאיות וכן 10 אמבולנסים לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום (דובר צה”ל, 29 בדצמבר)

תקיפת חיל האוויר בעיר עזה פגיעה ישירה בבית בשדרות

תקיפת חיל האוויר בעיר עזה
(29 בדצמבר, Palestine-info)

פגיעה ישירה בבית בשדרות
(30 בדצמבר. צילום: חמוטל בן שטרית,
Sderot Media Center)

כללי

1. ב-29 בדצמבר, ביום השלישי למבצע “עופרת יצוקה”, נמשכו תקיפות חיל האוויר על יעדי חמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועת עזה. בתקיפות נפגעו מתקנים צבאיים, סמלי שלטון, פעילי טרור ואמצעי לחימה. מספר ההרוגים כתוצאה מהתקיפות הללו עולה, להערכתנו, על 350, רובם הגדול פעילי טרור.

2. במהלך ה-29 בדצמבר התרחב היקף ירי הרקטות ופצצות המרגמה של חמאס, וניכר היה כי היאהתאוששה מההלם הראשוני של ההתקפה האווירית הישראלית. סה”כ אותרו ביום השלישי ללחימה 57 נפילות רקטות ו-15 נפילות פצצות מרגמה . בלטו נפילות רקטות 122 מ”מ ארוכות טווח באשדוד (זו לראשונה) ובישובים מרוחקים נוספים, שעד כה לא נורתה עליהם אש רקטות ( אופקים ואזור יבנה , לצד ערים כשדרות, אשקלון ונתיבות). במהלך ה-30 בדצמבר אף נפלה רקטה בפאתי באר שבע . ניכר היה כי למרות הפגיעות שספגה חמאס יש בידה היכולת והרצון להוציא לפועל ירי רצוף של רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל, כולל ירי רקטות גראד משופרות ( 122 מ”מ ).

3. על רקע זה, דומה כי מבצע “עופרת יצוקה” צפוי להמשך ואולי אף להתרחב על מנת להשיג את המטרה שהוגדרה ע”י הדרג המדיני, קרי- שיפור משמעותי של המציאות הביטחונית של יישובי הנגב המערבי לאורך זמן.

תקיפות יעדי מחבלים במהלך ה- 29 בדצמבר

כללי

4. במהלך ה- 29, יומו השלישי של מבצע “עופרת יצוקה”, תקף חיל האוויר עשרות יעדים של חמאס וארגוני טרור נוספים. בין היעדים שהותקפו מפקדות ומתקנים צבאיים, מחנות אימונים, אתרי שיגור רקטות ומבנים המשמשים את ממשל חמאס ברחבי הרצועה. במהלך הלילה הצטרף חיל הים לפעילות ותקף מספר יעדי מחבלים ברצועת עזה ביניהם מוצבים, מחנות אימונים ועמדות של הכוח הימי של חמאס. מתחילת המבצע בוצעו ע”י חיל האוויר כ-400 גיחות ונפגעו למעלה מ-390 יעדים של חמאס ושאר ארגוני הטרור.

5. במהלך מבצע “עופרת יצוקה” נהרגו עד כה (נכון לבוקר ה- 29 בדצמבר) למעלה מ- 350 פלסטינים ולמעלה מ- 1,500 נפצעו . הרוב הגדול של הנפגעים הינם פעילי טרור , ששהו במפקדות, בסיסים ומתקנים, אשר משמשים את חמאס ושאר ארגוני הטרור. מקצת מהנפגעים הם אזרחים, שנהרגו בשוגג, משום ששהו ביעדי ארגוני הטרור או בקרבתם 1.

6. בין המטרות שהותקפו על פי הודעות דובר צה”ל: כ-30 נקודות שיגור רקטות ופצצות מרגמה; משאית עמוסה טילי גראד ארוכי טווח; חוליות משגרים; משגר רקטות; כחמישה אתרי ייצור ומחסני אמצעי לחימה; כעשרה מבנים ומוצבי חמאס; כחמישה ריכוזים של פעילי טרור ומרכז טרור שפעל במסגד בצפון רצועת עזה. כמו כן, נפגעו פעילי טרור בכירים וביניהם מפקד בכיר בג’יהאד האסלאמי בפלסטין, זיאד אבו טיר ובכיר במערך ירי הרקטות של חמאס, אימן ציאם .

תקיפת משאית עמוסה ברקטות גראד

7. חיל האוויר תקף באיזור ג’באליא שבצפון רצועת עזה, משאית של חמאס העמוסה בעשרות רקטות גראד . המשאית נפגעה והרקטות התפוצצו. על פי הערכה, מדובר ברקטות שביקשה חמאס להעביר ממבנה שבהם אוחסנו למקום מסתור. זאת מחשש שמקומם הנוכחי יותקף על ידי צה”ל, או על מנת לקרבם לאתרי שיגור לעבר עורף ישראל (אתר דובר צה”ל, 29 בדצמבר).

התקפת משאית עמוסה בטילי גראד (
התקפת משאית עמוסה בטילי גראד (דובר צה”ל, 29 דבצמבר)
לצפייה בסרטון התקיפה לחץ כאן

תשתיות צבאיות, ביטחוניות ומוסדות שליטה של ארגוני טרור

8. להלן סיכום מידע שהופיע בתקשורת הפלסטינית על יעדים צבאיים, ביטחוניים ושלטוניים של חמאס ושאר ארגוני הטרור, אשר הותקפו במסגרת יומו השלישי של מבצע “עופרת יצוקה”:

א. מתחם משרדי ממשל חמאס בשכונת תל אלהואא’, שבמערב העיר עזה. במסגרת התקיפה הופצצו שלושה מבנים בני שבע קומות. כתוצאה מכך נהרגו עשרה אנשים וכ- 40 נפצעו.

ב. מטה משרד האסירים של חמאס . כתוצאה מהתקיפה נהרג פעיל גדודי עז אלדין אלקסאם בשם נאצר חמודה.

ג. מטה משרד הפנים של ממשל חמאס, אשר בעבר שימש כמטה הביטחון המסכל.

ד. מטה המשטרה הימית בנציראת.

ה. מנהרות באזור רפיח.

ו. משרד ההסברה של חטיבות צלאח אלדין , הזרוע המבצעית-טרוריסטית של ועדות ההתנגדות העממית, הסמוך לבניין המועצה המחוקקת בעזה.

ז. מחרטה, ששימשה ליצור אמצעי לחימה במרכז הרצועה.

ח. מפקדה של מנגנון ההגנה האווירית בדרום העיר עזה.

ט. מטה ההגנה האווירית במערב ח’אן יונס.

י. ביתו של בכיר בגדודי עז אלדין אלקסאם, ראא’ד סעד .

יא. ביתו של בכיר בגדודי עז אלדין אלקסאם, עמאר משתהא, בשכונת אלשג’אעיה בעזה.

יב. ביתו של פעיל הג’האד האסלאמי בפלסטין, זיאד אבו טיר בח’אן יונס. ארבעה פעילי הג’האד האסלאמי בפלסטין, כולל זיאד אבו טיר וכמה מבני משפחתם, נהרגו בתקיפה.

אתר פלוגות ירושלים, 30 בדצמבר
כרזה של פלוגות ירושלים הזרוע הטרוריסטית של הג’האד האסלאמי בפלסטין
לציון מותם של פעילי הארגון, שהבכיר שבהם (הראשון מימין) הוא זיאד אבו טיר
(אתר פלוגות ירושלים, 30 בדצמבר)

יג. בית בכיר בזרוע הצבאית של חמאס, מאהר זקות. בתקיפה נהרגו 7 אנשים ו- 30 נפצעו.

יד. בית פעיל הזרוע הצבאית של חמאס, נור ברכה, בבני סהילא, שממזרח לח’אן יונס.

טו. בית בכיר בזרוע הצבאית של חמאס, אימן ציאם. בתקיפה נהרגו 2 אנשים וכ- 35 נפצעו.

טז. מבנה משטרת אלקרארה בעזה.

יז. מבנה משרד החוץ של ממשל חמאס במתחם הממשלתי בעזה.

יח. מתקן ביטחוני של חמאס בג’באליא.

יט. מטה קריית הביטחון במרכז רצועת עזה.

כ. אוניברסיטת “האומה”, ללימודים צבאיים במערב העיר עזה, השייכת למשרד הפנים.

כא. מחנה אימונים של גדודי עז אלדין אלקסאם , במרכז הרצועה.

כב. מוצב גדודי עז אלדין אלקסאם , באלנציראת.

כג. מבנים של האוניברסיטה האסלאמית .

כד. מטה המשטרה הימית בעזה .

כה. תחנת המשטרה, במרכז הרצועה.

תגובת חמאס: ירי רקטות אינטנסיבי לעבר ישראל

9. לאחר יומיים של הלם ראשוני התאוששה חמאס. ב- 29 בדצמבר, היום השלישי למבצע, התבצע ירי מאסיבי של רקטות ופצצות מרגמה , כולל רקטות ארוכות טווח אשר פגעו באשקלון ולראשונה במרכז העיר אשדוד , באזור יבנה ובעיר באופקים.

10. סה”כ נפלו במהלך 29 בדצמבר 57 רקטות ו-15 פצצות מרגמה . להלן סיכום אירועי הנפילה העיקריים:

א. בשעות הבוקר פגעה רקטה באתר בנייה באשקלון. כתוצאה מהפגיעה נהרג האני אלמהדי ז”ל, תושב הכפר ערוער שעבד במקום. כמו כן, נפצעו 11 אזרחים נוספים אחד באורח קשה, שניים באורח בינוני והשאר באורח קל. רקטות נוספות שנפלו בעיר אשקלון גרמו לפצועי הלם וחרדה.

משרד החוץ, 29 בדצמבר. צילום: אדי ישראל
אתר הבנייה באשקלון בו נהרג האני אלמהדי ז”ל
(משרד החוץ, 29 בדצמבר. צילום: אדי ישראל)

ב. בסביבות 21:00 נפלה (לראשונה) רקטה ארוכת טווח במרכז העיר אשדוד . כתוצאה מהנפילה נהרגהאירית שטרית ז”ל, אשר תפסה מחסה בתחנת אוטובוס שנפגעה. שמונה אזרחים נוספים נפצעו, אחת באורח קשה (אחותה של אירית שטרית), שלושה נפצעו באורח קל והשאר לקו בהלם וחרדה.

אירית שטרית ז”ל
אירית שטרית ז”ל

ג. ב-2145 נפלו שתי פצצות מרגמה במפקדת החטיבה סמוך לנחל עוז. כתוצאה מהירי נהרג רב-סמל בכיר לטפי נצר אלדין ז”ל , בן 38 מדלית אל-כרמל. כמו כן נפצעו חמישה חיילים נוספים אחד באורח קשה וארבעה באורח קל.

רב סמל בכיר לטפי נצר אלדין ז”ל
רב סמל בכיר לטפי נצר אלדין ז”ל

11. על רקע הירי המאסיבי אמר אשרף זאיד ראש ועדת ההסברה של חמאס בראיון לרדיו צות אלקדס של חמאס (29 בדצמבר), כי חמאס “… עיכלה את המהלומה והכילה אותה ..”. לדבריו לחמאס יש עוד הרבה “להעניק לעם [הפלסטיני]”. “…הרקטות מבקיעות את השתיקה הערבית… והולמות בלב הישות [ישראל] באשקלון, באשדוד ובנגב. על האויב לצפות לשטף ההפתעות של אלקסאם…”.

12. סה”כ מאז תחילת מבצע “עופרת יצוקה” נפלו בשטח ישראל 132 רקטות ונורו 64 פצצות מרגמה לעבר ישראל. כתוצאה מהירי נהרגו ארבעה אזרחים ונפצעו 31 2. כמו כן, גרם הירי לעשרות נפגעי חרדה.

נפילות רקטות וירי פצצות מרגמה במהלך מבצע “עופרת יצוקה”

נפילות רקטות וירי פצצות מרגמה במהלך מבצע ”עופרת יצוקה”

המעברים בין רצועת עזה לישראל ומצרי

העברת סיוע הומאניטארי מישראל

13. ב- 29 בדצמבר התירה ישראל מעברן של יותר מ-60 משאיות הנושאות סיוע הומניטארי לתושבי הרצועה. במהלך 30 בדצמבר צפויות לעבור משאיות נוספות. כמו כן, נמשך מעבר פלסטינים בעלי בעיות הומאניטאריות דחופות במעבר ארז.

העברת משאיות המובילות סיוע הומניטארי לרצועת עזה ב- 29 בדצמבר
העברת משאיות המובילות סיוע הומניטארי לרצועת עזה ב- 29 בדצמבר (דובר צה”ל, 29 בדצמבר)

תחילת מעבר סיוע מצרי וערבי דרך מעבר רפיח

14. לאחר שהפלסטינים פרצו את גדר הגבול עם מצרים, תגברה מצרים כוחותיה בגבול עם רצועת עזה במטרה למנוע הישנות מקרים דומים (ערוץ אלערביה, 29 בדצמבר). כמו כן, עצרה מצרים מעל ל- 150 פלסטינים אשר הסתננו למצרים, בעת פריצת גדר הגבול ב- 28 בדצמבר (פורטל אליום אלסאבע, 29 בדצמבר). העצורים גורשו על ידה חזרה לרצועת עזה במהלך 29 בדצמבר. במהלך 29 בדצמבר נמשכו עימותים בין פלסטינים לכוחות הביטחון המצריים לאורך הגבול עם הרצועה. הפלסטינים ביצעו ירי ללא אבחנה, יידו בקבוקי תבערה והציתו שריפות לאורך גדר הגבול. חמישה שוטרים מצריים נפצעו בעימותים הללו (סוכנות הידיעות הצרפתית, 29 בדצמבר).

15. ב- 29 בדצמבר בשעות אחר הצהריים, נפתח מעבר רפיח ומצרים אפשרה מעברן של כמה עשרות משאיות המובילות סיוע לרצועת עזה. הסיוע הגיע ממצרים, קטאר, סעודיה ולוב . כמו כן, החל פינויים של עשרות פצועים מרצועת עזה לקבלת טיפול רפואי במצרים (כלי התקשורת הערביים, 29 בדצמבר).

העברת מזון במעבר רפיח ב- 29 בדצמבר
העברת מזון במעבר רפיח ב- 29 בדצמבר (אלחיאת אלג’דידה 30 בדצמבר)

16. מטוס סיוע של הסהר האדום האיראני נחת ב- 29 בדצמבר במצרים. נמסר כי צפוי להגיע מטוס נוסף בקרוב ( ISNA, 29 בדצמבר). ספינת הסיוע האיראנית “איראן-שאהד” יצאה ב- 29 בדצמבר מנמל בנדר-עבאס יצאה לעבר נמל עקבה בירדן (סוכנות הידיעות מהר, 29 בדצמבר). איראן הודיעה על כך ששתי ספינות נוספות צפויות לצאת בקרוב (29 בדצמבר, ISNA).

17. סוריה הודיעה על יציאת שיירת סיוע ב- 29 בדצמבר, המובילה מזון וציוד רפואי (סוכנות הידיעות הסורית, 29 בדצמבר).ירדן הודיעה אף היא על יציאת שיירת סיוע, הכוללת מזון וציוד רפואי. בכיר ירדני מסר כי בכוונת ירדן לשלוח שיירת סיוע על בסיס שבועי (סוכנות הידיעות הירדנית, 29 בדצמבר).

נמנעה הגעת הספינה Dignity

18. בלילה שבין ה- 29 בדצמבר ל- 30 לדצמבר יצאה הספינה Dignity פעם נוספת מקפריסין לעבר רצועת עזה. עם התקרבה לרצועת עזה, נקראה הספינה להזדהות בפני ספינת חיל הים הישראלי. הספינה לא ענתה וביצעה פנייה חדה, אשר גרמה להתנגשות בין הספינות ולנזק קל לשתיהן. לאחר ההתנגשות ענתה הספינה לקריאות בקשר והחלה פונה חזרה לעבר קפריסין. ספינות חיל הים ליוו את הספינה בדרכה לקפריסין והציעו לאורך הדרך את סיוען במקרה של תקלות (דובר צה”ל, 30 בדצמבר).

הספינה Dignity טרם יציאתה מקפריסין ב- 29 בדצמבר
הספינה Dignity טרם יציאתה מקפריסין ב- 29 בדצמבר (אלג’זירה, 29 בדצמבר)

פעולות מחאה והפרות סדר ביהודה ושומרון

19. ביהודה ושומרון נמשכות פעולות המחאה נגד ישראל. בחברון התקיימו מספר הפגנות, המפגינים התעמתו במקרים שונים עם מנגנוני הביטחון של הרשות וחלקם עם כוחות הביטחון הישראלים. מספר מפגינים נפגעו קל. בכפר חוסאן הסמוך לבית לחם התעמתו מפגינים עם כוחות צה”ל. הפגנות נוספות היו ביריחו וסמוך לשער שכם בעיר העתיקה בירושלים. ממשלת סלאם פיאצ’ הודיעה כי לא תמנע קיומן של תהלוכות מחאה אך לא תתיר להן להגיע ל”אזורי חיכוך” עם צה”ל כדי למנוע נפגעים פלסטינים נוספים (סוכנות ופא, 29 בדצמבר).

פיגועי דקירה נגד ישראלים

ישראל

20. קריית ספר : פלסטיני אשר ביצע עבודות שיפוץ בבית ביישוב קריית ספר, שליד מודיעין, החל במסע דקירה בבוקר ה- 29 בדצמבר. תחילה דקר את הקבלן, שנפצע באורח קשה, אחר כך את בני הזוג בעלי הבית. לאחר מכן פגע בשני עוברי אורח ברחוב. המחבל נורה ונהרג ע”י מתנדב מגן דוד אדום ששהה באזור.

יהודה ושומרון

21. קדומים : פלסטיני שהגיע לישוב קדומים שבשומרון דקר את אחד מהתושבים בצווארו, פצע אותו באורח קל, ונמלט מהמקום. צה”ל פתח בסריקות אחר המחבל. גדודי חללי אלאקצא של פתח נטלו אחריות לאירוע הדקירה (סוכנות מען, 29 בדצמבר).

מבחר תגובות

חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין

22. אישים בכירים בחמאס כמו מחמוד אלזהאר, סעיד ציאם וח’ליל אלחיה שומרים על “דממה תקשורתית” מאז תחילת מבצע “עופרת יצוקה”, בשל החשש להיפגע בתקיפות צה”ל. את הקשר עם כלי התקשורת מקיימים בעיקר דוברי החמאס, פוזי ברהום, משיר אלמצרי וסאמי אבו זהרי. כמו כן מושמעות באופן שוטף תגובות למבצע מהנהגת חמאס בדמשק, חברי הלשכה המדינית.

23. להלן כמה מסרים של דוברי חמאס ביומיים האחרונים:

א. חמאס מסוגלת להגן על עצמה מפני התקפה יבשתית. כניסת צה”ל לרצועה תהיה “הרפתקה מסוכנת”והיא תביא למותם של אזרחים [פלסטינים] רבים (משיר אל מצרי, רדיו מונטה קרלו, 29 דצמבר).

ב. תנאי חמאס ל”הרגעה” מחודשת : ח’אלד משעל, ראש הלשכה המדינית, השיב לפנייה של נשיא סנגל כי חמאס מעולם לא הייתה נגד ה”הרגעה”, אך יש לה תנאים ודרישות ברורים ומוגדרים. היא דורשת את הפסקת ה”תוקפנות” של ישראל ברצועה ובגדה, פתיחת המעברים מישראל לרצועה ופתיחת מעבר רפיח (מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, בראיון לתחנת הטלוויזיה הרוסית בשפה הערבית RT, 29 דצמבר). חמאס הביעה נכונותה לחדש את ה”הרגעה” אך היא לא תעשה זאת בחינם אלא בהתאם לתנאים הידועים לכל (מחמד נזאל, ערוץ אלערביה, 29 דצמבר).

ג. התקפות אישיות קשות על אבו מאזן : אבו מאזן, “סנדק הסוגיה הפלסטינית”, “רוקד על הפצעים של תושבי עזה”. ההזמנה שלו לדיאלוג עם החמאס אינה מקובלת, משום “שאבו מאזן כבר אינו פלסטיני, אינו פטריוט וכבר אינו קשור להתנגדות…” (פוזי ברהום, ערוץ אלאקצא, 29 דצמבר).

סוריה: השתלחויות אנטי-ישראליות ואנטישמיות

24. ההסברה הסורית המשיכה בהתקפות על ישראל המתובלות בביטויים אנטישמיים. התקיפות של ישראל בעזה תוארו במונחים של שואה, פוגרום, טבח ומלחמת השמדה המונית (תשרין, 29 דצמבר). כמו כן תקפה ההסברה הסורית את מצרים וסעודיה , מבלי לנקוב בשמן, בהאשימה אותן בסיוע ל”פשע הישראלי” ובהבטיחה כי ההיסטוריה והעמים לא ימחלו למשטרים שלהן.

25. כבעבר, שילבה ההסברה הסורית ביטויים אנטישמיים במסע האנטי-ישראלי. כך למשל, מאמר בעיתון אלת’ורה ציין כי “הגזענות המתועבת שאובה מההנחיות בתלמוד ומעקרונות התנועה הציונית…” (אלת’ורה, מאמרו של חסן חסן, 29 דצמבר). ישראל מתוארת כ”כנופיה ציונית-נאצית”, “הנאציזם החדש”, “ישות גזענית”. היהודים מתוארים כ”אותם יהודים שהיו במהלך ההיסטוריה… מחרחרי מלחמה ומייצרי טרור בעולם, והם הצמאים ביותר לדם העמים והגזענים ביותר” ( שם ).


1 ערוץ הטלוויזיה אלערביה דיווח כי על פי נתוני אונר”א (הנכונים ל- 29 בדצמבר) נהרגו מאז תחילת המבצע 51 אזרחים (במשתמע- שאר ההרוגים אינם אזרחים אלא פעילי טרור). חמאס, השולטת על פרסומי התקשורת ברצועה, מקפידה להסתיר או לעמעם את הפגיעות הנרחבות שנגרמו לתשתיות הצבאיות-טרוריסטיות ולפעילי הטרור.

הנתונים נכונים לבוקר ה- 30 בדצמבר. במהלך ה- 30 בדצמבר נורו מספר רקטות נוספות (נכון לשעות הצהריים).

באדיבות מרכז מידע למודיעין וטרור – http://www.terrorism-info.org.il/HebSite/home/default.asp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here